Hvorfor gjenbruk av klær?

baby-22199_1280Hva skjer med klærne som du eller barna dine har brukt en stund, når du bestemmer deg for ikke å gå med disse klærne lenger eller eventuelt opplever at barna har blitt for store for sine klær? Mest sannsynlig kaster du klærne i søpla, eller du tar dem med til et retursenter for gjenbruk. Hva skjer med de klærne som tas inn til gjenbruk? Dessverre er det bare en liten brøkdel av disse klærne som selges på nytt i Norge, og det aller meste blir eksportert. Eksporten av brukte klær fra Norge er per i dag på mer enn 10 000 tonn i året! Det er selvfølgelig positivt at mennesker i andre land får tilgang til klær, men dessverre har dette også negative konsekvenser.

Importen av bruktklær fra vestlige land er nemlig en stor utfordring for klesindustrien i den tredje verden, som må konkurrere med brukte klær som koster nesten ingenting. Derfor har forkjempere for denne industrien og miljøbevegelsen i Norge gått ut med oppfordringer om å øke gjenbruket av klær i Norge og samtidig redusere det totale forbruket av tøy. Det er flere strategier som kan benyttes for å få til dette.

For det første er det viktige å kjøpe færre plagg som er helt nye, og bruke dem lenger, til de faktisk er litt utslitt. Du kan også kjøpe klær som har en litt mer tidløs stil og lang holdbarhet, som for eksempel pelskåper og skinnjakker. Det går fint an å kjøpe brukte klær – både til barn og voksne – og det skal ikke skje at man kaster klær i søpla. I dag skjer det med 80 prosent av brukte klær!

Poenget med barneloppis.no er å få i gang en folkebevegelse for gjenbruk av klær, særlig klær for barn. Barn blir veldig ofte for store for sine klær lenge før de rekker å slite dem ut, og dette tøyet kan gjenbrukes av andre norske barn. Det er både billig og miljøvennlig, og bidrar samtidig til å redusere mote- og forbrukshysteriet som rir dagens ungdomsverden som en mare.