Blekkulf – miljøbevissthet for barn

baby-17342_1280

Det er viktig at barn tidlig utvikler seg til å bli både miljø- og samfunnsbevisste aktører. De skal arve landet og føre menneskeheten og naturmiljøet videre i en usikker fremtid. Derfor kan det være gunstig å la dem møte fiktive figurer som introduserer viktige tema på en morsom måte.

Et godt eksempel på en slik figur er den folkekjære Blekkulf, som er kjent fra barnebøkene til Bente Roestad. Disse bøkene har også dannet grunnlaget for programmer i både TV og radio som har spredt budskapet til et bredere publikum. I tillegg finnes det en dukketeaterforestilling om Blekkulf som heter “Blekkulf og den mystiske flaskeposten”. Den har blitt spilt på hundrevis av skoler rundt omkring i landet, og noen ganger også i barnehagene. Husk imidlertid at barn bør frarådes å sende flaskepost, fordi det ikke er ønskelig å fylle opp havet med plast og glass. Blekkulf har også gitt ut CD, og denne har solgt i tusenvis av eksemplarer.

Blekkulf er som navnet tilsier en blekksprut, og vekten legges gjerne på å formidle at mennesker må unngå å forurense havet. Etter at Blekkulf-bøkene ble lest på TV fikk forfatteren inn tusenvis av tegninger og brev fra engasjerte barn som nå hadde blitt entusiastiske beskyttere av havet som biotop. Roestad har i samarbeid med Norge Naturnvernforbund også stiftet en miljøklubb for barn. Den kaltes opprinnelig Blekkulfs venner, dette ble etter hvert til det mer proaktive Blekkulfs miljødetektiver. Det illustrerer forfatterens ønske om at barn skal bli miljøaktivister.

Roestad har fått mange priser og utmerkelser som takk for sitt arbeid med den heltemodige Blekkulf og vennene hans. Det må innrømmes at bøkene som sådan nok bare har middelmådig litterær verdi, men dette kompenseres med engasjement og pedagogisk og moralsk oppbyggelighet. Barneloppis.no kan derfor trygt anbefale Blekkulf-bøkene og andre varer til alle norske barn.