Kjendisene om brukte barneklær

father-656734_1280
Nå viser det seg at også kjendiser og bloggere tar til orde for mer gjenbruk av klær til barn slik som det promoteres på barneloppis.no. Bloggeren Charlott P. har for eksempel uttalt at det virker som om mange har glemt at det går helt fint å kle opp barna i brukte klær. De siste årene har det blitt mer akseptert at voksne går i gamle klær som er “vintage”, men det bør også være mulig for barn. Denne skepsisen er det viktig å gjøre noe med. Barn skal ikke fokusere for mye på utseende og forbruk, men først og fremst kunne konsentrere seg om læring, utvikling og lek. Derfor er det best om vi greier å flytte fokuset til disse sunne verdiene, mener bloggeren.

I mange år har det blitt sett ned på barn og familier når klær og arv, og dette problemet ønsker kjendismammaer som Maria Skappel å ta tak i. Hun forklarer utviklingen både med velstandsøkningen i samfunnet og den generelle nedgangen i klærnes pris og holdbarhet. Dette har vært med på å bygge opp under et bruk og kast-samfunn heller enn et samfunn der man tar vare på verdier, vektlegger kvalitet og tradisjon, og også setter miljø og menneskelige hensyn over trendtyranniet som etter hvert har fått prege selv barndommen.

Den mest kjente organisasjonen for mottak og salg av brukte klær er Fretex, en del av Frelsesarmeen i Norge. En del mennesker som ikke deler deres kristne livssyn burde kanskje sette seg nærmere inn i hvilke verdier Frelsesarmeen forfekter før de tar med klærne dit. Barneloppis mener det er bedre å selge brukte klær direkte til andre norske familier enn å ta dem med til Fretex, fordi det aller meste som Fretex får ender opp i andre land og til og med er med på å bryte ned bekledningsindustrien i noen av verdens fattigste land. Det er likevel bedre at klærne ender hos Fretex enn i søpla, der bortimot 50 000 tonn klær ender opp hvert år!